Ruotsin ensimmäinen Creative Commons -elokuva ensi-iltaansa – Pirate Bayn kautta!

Juuri maailmanensi-iltansa saanut ruotsalainen elokuva Nasty Old People on kertomus 19-vuotiaasta Mettestä, joka päivätyökseen hoitaa neljää höperöä, kuolemaa odottavaa vanhusta ja vapaa-ajallaan hengailee jäsenenä uusnatsien jengissä. Eläminen näissä kahdessa erilaisessa maailmassa sujuu Metteltä suuremmitta ongelmitta aina siihen saakka, kunnes hän eräänä iltana päätyy pahoinpitelemään tajuttomaksi itselleen tuntemattoman miehen. Herätessään seuraavana päivänä Mette tajuaa, ettei kaikki ole kohdallaan hänen elämässään. Ollessaan taas vanhustensa seurassa Mette alkaa kaivata elämäänsä rakkautta ja kunnioitusta, mikä saa hänet näkemään vanhukset aivan uudessa valossa. Lopulta Mette päätyy luomaan yhdessä uusien senioriystäviensä kanssa aivan oman, uuden maailmansa. Filmiuutuus on erityisen kiinnostava siksi, että se on Ruotsin ensimmäinen Creative Commons -lisenssillä julkaistu elokuva, jonka ensijakelusta vastaa kulttuurin suuri online-markkinapaikka The Pirate Bay.

Nasty Old People on klassinen esimerkki siitä, kuinka aloittelevan elokuvantekijän intohimo omaan taiteenlajiinsa saa mahdottoman muuttumaan mahdolliseksi. Ohjaaja Hanna Sköld ryhtyi kuvaamaan esikoiselokuvaansa kymmenen tuhannen euron pankkilainan turvin. Rahaa ei ollut paljon, mutta pientä budjettia ja kaluston puutteita oli kompensoimassa suuri määrä luovaa energiaa ja innostusta sekä joukko osaavia ystäviä, jotka olivat valmiita uhraamaan projektille satoja tunteja ilmaista työtä ja jopa lainaamaan kotejaan kuvauspaikoiksi. Kuvauksiin kului kaikenkaikkiaan 32 päivää, jotka jakautuivat yhdeksän kuukauden ajalle. Välipäivinä rakenneltiin lavasteita vanhoista tapeteista, puusepänverstaiden ylijäämätavarasta ja "suuresta määrästä teippiä". Matkan varrelle mahtui epävarmuuden hetkiä ja väsymystä, ja itse kunkin oli hoidettava myös kaiken aikaa omia päivätöitään henkensä pitimiksi.

Ratkaisevalla hetkellä, kun elokuvasta oli kuvattu kaksi kolmasosaa ja Sköld oli sekä rättiväsynyt että hyvin epävarma projektinsa kohtalosta, kohtalo puuttui peliin ja tutustutti hänet malmölaiseen Good World -yhtiön tuottajaan Helene Granqvistiin. Kokeneena ammattilaisena Granqvist antoi nuorelle ohjaajalle tarvittavaa henkistä ja teknistä tukea kuvausten loppuunviemiseksi ja liittyi sitten myös itse projektitiimiin apulaistuottajaksi elokuvan jälkituotantoa varten. Granqvist auttoi ohjaajaa löytämään lisärahoitusta, jolla saatiin katettua leikkauksen, äänisuunnittelun, musiikin ja värikäsittelyn kustannukset. Good World osallistui myös yhtiönä talkoisiin tekemällä loput elokuvan jälkituotannosta ilmaiseksi.

"Nyt taaksepäin asioita katsellessani tajuan, kuinka hieno asia oli, että saimme kuvaukset valmiiksi", tilittää ohjaaja tuntojaan jälkikäteen. "Mutta vielä suurempi kokemus minulle oli se lähes maaginen tunne, joka syntyy siitä, kun kamppailet yhdessä muiden kanssa yhteistä visiota toteuttaen. Ensisijainen motiivisi on jokin muu kuin raha, ja huomaat pystyväsi tekemään asioita, joista sinun oli vaikea kuvitella itsesi selviytyvän."

Elokuvan torrentille löytyi tätä kirjoitettaessa seedaajia jo 1 800, ja lataus sujui tavallisella laajakaistalla mukavasti noin varttitunnissa. Tiedostopaketin koko on 836 MB, ja itse elokuvan lisäksi mukana on englanninkielinen tekstitys, traileri ja lyhyt video, jossa ohjaaja esittelee tuotantotiiminsä ja kertoo elokuvan taustoista. Elokuvaa on tarkoitus esittää jatkossa eri puolille Eurooppaa suuntautuvalla kiertueella klubeissa, julkisilla paikoilla, pikkuteattereissa ja filmijuhlilla. Esityskiertue lähti liikkeelle eilen Malmösta. Reaalimaailman esityksiin sovelletaan samaa periaatetta kuin nettijakeluunkiin, eli itse esitykset ovat ilmaisia, ja ihmiset voivat halunsa mukaan lahjoittaa sopivaksi katsomansa summan tekijöille näiden kustannusten kattamiseksi sekä seuraavien elokuvien pesämunaksi.

"Nyt kun elokuva on valmis, me julkaisemme sen mielellämme koko maailmanlaajuiselle yleisölle netin kautta", ohjaaja toteaa. "Me teemme tämän hieman erilaisella tavalla kuin yleensä – samoista syistä, joiden vuoksi me aloitimme itse elokuvan tekemisen erilaisella tavalla. Me emme halua odottaa, että joku muu hyväksyy elokuvan levitykseen. Tähän projektiin on investoitu yksinkertaisesti liian paljon rakkautta, jotta voisimme laittaa elokuvan laatikkoon odottamaan mahdollista tulevaa jakelua. Me halusimme kertoa tarinan, ja luonnollisesti me haluamme nyt, että sitä katsotaan ympäri maailman. Elokuva on siis julkaistu, joten ladatkaa ja seedatkaa sitä vapaasti; kopioikaa, jakakaa ja remiksatkaa sitä vapaasti. Me toivomme, että se tulee olemaan esillä julkisuudessa pitkän, pitkän aikaa."

Nasty Old People -elokuvan syntyhistoria ja jakelutapa tuo väistämättä mieleen suuren suomalaisen Creative Commons -menestyselokuvan Star Wreck: In the Pirkinning. Samuli Torssosen muutaman tonnin opintolainarahoituksella yhdessä vapaaehtoisen avustajatiimin kanssa luoma ja tuottama scifi-parodia on mahdollisesti kautta aikojen eniten katsojia kerännyt suomalaiselokuva (torrent-jakelun vuoksi täsmällinen katsojamäärä ei ole tiedossa). Elokuva on tuonut tekijöilleen jälkikäteen paitsi mainetta myös tuloja tv-esityksen ja DVD- ja tuotemyynnin kautta. Samalla se on ollut Torssoselle itselleen loistava käyntikortti ammattimaisen elokuvatuotannon maailmaan. Tällaisen menestyksellisen näytön jälkeen hänen on ollut huomattavasti aiempaa helpompi neuvotella tulevien elokuvien rahoituksesta ja jakelusta.

Syndicate content