Suuret levy-yhtiöt narahtivat miljardiluokan piratismista

Kanadalainen IP-oikeuksiin erikoistunut professori Michael Geist ja TorrentFreak raportoivat Kanadassa käynnissä olevasta ryhmäkanteesta, jossa syytettyjen penkillä ovat neljän suuren RIAA-yhtiön kanadalaiset tytäryhtiöt Warner Music Canada, Sony BMG Music Canada, EMI Music Canada ja Universal Music Canada. Oikeusjutun (PDF) kartellin levy-yhtiöitä vastaan ovat nostaneet viime vuoden lokakuussa useat kanadalaistaiteilijat, jotka olivat turhautuneet siihen, että suuret levy-yhtiöt käyttivät heidän kappaleitaan laittomasti ja korvauksia maksamatta erityisesti kokoelmajulkaisuissaan. Kyseessä on Kanadan oikeushistorian suurin tekijänoikeusrikkomusjuttu, jonka korvausvaatimukset voivat nousta jopa yli 6 miljardin dollarin (3,8 miljardin euron).

Michael Geist kuvailee levy-yhtiöiden tekijänoikeuksista piittaamatonta julkaisupolitiikkaa alan teollisuuden pitkäaikaiseksi käytännöksi Kanadassa. "Hyväksikäytä nyt, maksa myöhemmin tai ei ollenkaan", on ollut levy-yhtiöiden motto 1980-lopulta lähtien, jolloin maan tekijänoikeuslakia muutettiin siten, että aiemman pakkolisensoinnin sijaan jokaisen kappaleen julkaisulle täytyi hankkia sen oikeudenomistajien erillinen lupa. Levy-yhtiöitä tällaisten lupien hankkiminen ja rojaltien maksaminen tekijöille ei kiinnostanut, joten ne alkoivat kirjata julkaisemiaan kappaleita surutta ns. 'odotuslistalle', jonka kappaleiden julkaisuluvat ja rojaltit oli määrä hoitaa jälkikäteen. Hoitamattomien ja laittomasti julkaistujen kappaleiden lista on kasvanut vuosien mittaan jo 300 000 teoksen laajuiseksi, joten kysymys on aivan toisen luokan rikollisuudesta kuin mitä yksityisten kansalaisten harjoittama musiikin ei-kaupallinen nettijakaminen on koskaan ollut.

Koska levy-yhtiöt ovat rikkoneet tekijänoikeuksia massiivisesti, laskelmoidusti ja voittoa tavoitellen, niitä uhkaavat nyt ironisesti samat kovat rangaistusluontoiset korvaukset, joiden puolesta ne ovat lobanneet lainsäätäjiä kuluttajiin kohdistuvaa piraattijahtiaan tehostaakseen. Kanadan laki sallii 20 000 dollarin rangaistuskorvauksen per tarkoituksellinen ja kaupallista hyötyä tavoitteleva tekijänoikeusrikkomus. 300 000 rikkomusta kertaa 20 000 dollaria per rikkomus on kuusi miljardia dollaria, joten oikeusjutussa on paljon pelissä. "Ketkä ovatkaan todellisia piraatteja?", kysyy TorrentFreak ironisesti oman uutisjuttunsa lopussa.

Kommentit

Yli 6 miljardia on sinänsä oikein

Mutta artsussa itsessään puhutaan jopa 60 miljardin korvauksista.

edit. Jaa oliki korjattu jossai välis 6 ziljoonaan, my bad.

Karma is a bitch ...

ja muita sattuvia sanontoja tuli mieleen tätä juttua lukiessa. Mikäli tilanne on kuvatunlainen, niin kyseessä on todella iso juttu, joka saattaa pitemmällä aikavälillä heijastua jopa siihen, mihin suuntaan tekijänoikeuslaki kehittyy. Peukut pystyyn sille, että mafia saa nyt maistaa omaa lääkettään oikein Pohjanmaan kautta :)

Artistien on pakko voittaa

Artistien on pakko voittaa tämä, nyt on niin paljon pelissä.

Suuri yleisö on jo nyt voittanut

Jos musiikkiteollisuuden 'pending list'-puolustus menee läpi, niin se tiputtaa tekijänoikeusrikkomusten jahtaamiselta pohjan pois. ACTA-miliisi löytää kaverin hallusta 10k musiikkikappaletta? No problemo, kyseessähän on vain henkilökohtainen 'pending list', joka on siis todettu lailliseksi tavaksi hoitaa tekijänoikeuskorvaukset.

Musiikkiteollisuus näyttää nyt olevan tilanteessa, jossa vaihtoehtoina on vain 'äärimmäisen huono' ja 'katastrofaalinen'. On vaikeaa nähdä, minkälainen sekoitus ahneutta, tyhmyyttä ja puhdasta pahaa tahtoa on tarvittu ohjaamaan teollisuuden tällaiseen tilanteeseen. Taustalla kummittelee harhakuva siitä, että lait ovat vain tavallisia kaduntallaajia varten (eng. privilege (etuoikeus), sananmukaisesti 'yksityinen laki' - ajatus siitä, että ylemmät yhteiskuntaluokat ovat kaikille yhteisten lakien yläpuolella).

Ehheh

Levyteollisuus harrastaa ammattimaista piratismia...

Korvauksista

Eikös se jokainen levy olisi oma tekijänoikeusrikkomuksensa? Että sen perusteella korvaukset menisivät kyllä aika yritysten maksukyvyn toiselle puolelle...

sanokaa minun sanoneen....

Kyllä sieltä vielä joku porsaanreikä löytyy, jos ei muuten niin sitten tekemällä, jolla saadaan nämä kansallisen moraalin mallikuvat vapaiksi syytteistä tai tuomitaan korkeintaan sakkoihin, jotka ovat pienemmät kuin heidän ravintolalaskunsa yhtä päivää kohden...Ei ole ihme että ihmisten kunnioitus politiikkoja, moraalia, lakeja ja niiden säätäjiä kohtaan, valvojista puhumattakaan on kovassa laskussa...

Pitäisiköhän perustaa oma yksityinen lain harmailla alueilla toimiva valvontaelin jonka kohteina olisivat kaikki siwaa suuremmat toimet ja talonmiestä rikkaammat tahot. Kuinkahan paljon tällaista "lokaa" alkaisi paljastua muidenkin moraalipoliisien ja näennäisesti kuuliaisten kansalaisten päiväpuuhista...Voisi olla jopa taloudellisesti kannattavaa "kymppitonnin hyvitysmaksulla kaikki esiinkaivettu arkaluontoinen materiaali katoaa näkyvistä, muutoin teemme asiasta julkista likapyykkiä..."

Muutoin hienoa "pelin" kannalta, piraatit vs lobbaajat 2-1, mutta kun nuo pirulaiset saavat itse kirjoittaa säännöt tähänkin peliin...

Lainaus.

"Laws control the lesser man. Right conduct controls the greater one."
- Mark Twain

Vastaavaa Suomessa

Mitenköhän olisi mahdollista tutkia onko samanlaista toimintamallia käytetty myös Suomessa? Luulempa, että luurankoja voi löytyä kaapeista Atlantin tältäkin puolelta.

ironiasta

Kai te piraattiliiton kaverit tajuatte että "ironisesti" että tekijät hakevat korvauksia nimenomaan tekijänoikeuksiin vedoten. Tekijänoikeuksiin, jotka Piraattipuolue haluaisi rajata 5-10 vuoteen kestoltaan. Jos tämä diggailemanne puolueen julkilausuttu tavoite olisi saavutettu, ei tällaista oikeusjuttua voisi edes olla olemassa. Edes "ironisesti".

Onko levy-yhtiöiden toiminta siis mielestänne moitittavaa vai suorastaan kannatettavaa? Juuri näinhän te toivoisitte maailman pelaavan.

Ironista on se, että Alanis Morrisetten "Ironic" -kappaleessa ei ole juuri mitään ironista. Blame Canada!

Tämä on otsikko tekijänoikeuksissa.

Ironiahan ei nyt siis lähde mistään, mitä piraatit vaativat taikka ovat, itseasiassa me olemme tässä tapauksessa vain massiivisen schadenfreuden kourissa hykerteleviä sivustakatsojia. Ironian lähde on puhtaasti "tekijän"oikeusjärjestössä, joka ensin ajaa mitä miellyttävimpiä ja yhteiskuntaa valtavasti parantavia lakejaan lävitse lahjoma^H^H^H^H^H^H^Htekemällä tiivistä yhteistyötä lainsäätäjien kanssa ja kiristäm^H^H^H^H^H^H^H^Hkauppasopimuksia vipuna käyttäen, lopulta jääden kiinni itse teossa huomattavasti tyypillistä sunnuntaipiratismia rankemmasta teosta. Teosta, jonka rangaistuksien kiristämistä he ovat itse ajaneet järkähtämättömästi lävitse.

Ja nyt on siis huomattavaa, että kerrankin tekijänoikeutta käytetään siihen tarkoitukseen, millä sen olemassaolon oikeutusta yleensä perustellaan: kaupallista piratismia ammattimaisesti harjoittavan, korruptiota aseenaan käyttävän, järjestäytyneen rikollisuuden lyömiseen.

Huonosti olet perillä

Ironia syntyy kaksinaismoralismista. Jos ajan karkkien kriminalisointia ja minun huomataan kaikkien palopuheideni jälkeen valmistavan tonnikaupalla karkkeja omassa tehtaassani, tilanne on huomionarvoinen ja ironinen välittämättä siitä, sattuuko kuulijakunta pitämään karkkien kriminalisointia järkevänä ja oikeutettuna vai ei. Jos nostan yksittäisen lain jalustalle, ei liene liikaa vaadittu että minun odotetaan tätä lakia noudattavan. Veronkierron voi tuomita myös se osa väestöstä jotka kannattavat matalampaa verotusta.

Niin ja, kyseinen oikeusjuttu voisi hyvinkin olla, ellei rikos satu vanhenemaan tällä välillä. Piraattipuolueen ajama uudistus toisi rajatun suojan kaupalliselle levitykselle.

huh huh

Hannuoksala on joko TO-mafian trolli tai idiootti. (voi toki olla molempia) Jokaiseen asiaan käy heittää 'ei ajatellun' heiton tai muun vammaisuuden. Jos TO-mafian trolli niin saapahan piraatit harjoittelua debatointiin kun selvitetään idiooteille maailmankuvaa kuha tämä keskustelu leviää yhteiskunnallisesti julkiseksi ruotsinmalliin.

To-mafialla ei ole yhtään vitun asetta. Piraateilla ydinasearseinaali ja korkea moraali. jee \o/

Lisäys: Itsehhä en pyri olemaan rakentava. Tuhoa tuhoa ja pahaa oloa.

Jooei

Logiikkasi ei oikein pure. PP ajaa nimenomaan tuota 5-10 suoja-aikaa, joka tarkoittaa sitä että tuona aikana tämmöistä EI SAA TEHDÄ. Niin kuin ei nytkään saa, mutta sehän ei rikollisfirmoja ole ennenkään estänyt.

Pitää tähän aikaan olla koneella vielä sen takia kun joku on netissä väärässä. Voisitte lopettaa hetkeksi.

eh heh.

Aina löytyy epäkohtia "korjattaviksi" =) Todellinen yön ritari!

Lopetetaan väärässä oleminen!

Lopetetaan väärässä oleminen! Hyvä idea. Miksi en keksinyt sitä itse?

Nyt hei!

Kielletään väärässä oleminen! Väärässäolijat pois Suomesta!

Syndicate content