Ruotsin FRA-vakoilua laajennetaan jo nyt omien kansalaisten valvontaan

Ruotsin FRA-laki on ehtinyt olla voimassa vasta pari kuukautta, mutta jo nyt pääministeri Fredrik Reinfeldt kaavailee puolustusvoimien tiedustelupalvelulle omistetun valvontakoneiston käytön laajentamista myös muille viranomaisille. "Lakia koskeneesta kuumasta debatista unohtui kokonaan pois se asia, kuinka tärkeää tiedusteluinformaatio on useille eri viranomaisille, jotta he voivat suorittaa omia erittäin tärkeitä tehtäviään", Reinfeldt sanailee. "On nimittäin uhkia, on olemassa voimia, joita varten me tarvitsemme tiedusteluinformaatiota voidaksemme tehdä hyvää työtä - suojataksemme, varmistaaksemme ja turvataksemme avoimen demokratiamme toiminnan."

Nämä uuskielen ilmaukset tarkoittavat suomeksi sitä, että kaikkeen sähköiseen viestintään ulottuva FRA-valvontakoneisto ollaan samantien valjastamassa myös maan oman siviiliväestön viranomaisvalvontaan. FRA-laki ajettiin Ruotsin eduskunnassa lävitse tiukalla puoluekurilla vetoamalla terrorismiin ja muihin "ulkoisiin uhkiin". Nyt Reinfeldt puhuu vielä epämääräisemmin vain 'uhkista' ja 'voimista', jotka uhkaavat avointa demokratiaa. Monet ruotsalaisen piraattiliikkeen piirissä pitävät pääministeriä itseään suurimpana uhkana Ruotsin avoimelle demokratialle. Reinfeldt pohjustaa tulevaa politiikkaansa toteamalla, että "voi osoittautua tarpeelliseksi antaa useille eri viranomaisille mahdollisuus hakea tietoa FRA:n järjestelmästä." Erityisesti hän mainitse maan turvallisuuspoliisin Säpon tarpeet.

FRA on kytkeytynyt Ruotsin viestiliikenteen kansainvälisiin solmukohtiin omilla kaapeleillaan, joiden kautta se kykenee kopioimaan ja tallentamaan kaiken viranomaisia kiinnostavan valtakunnanrajan ylittävän data-, fax- ja puheluliikenteen. Käytännössä FRA-vakoilu kohdistuu myös suurimpaan osaan suomalaisten ja norjalaisten kansainvälisestä nettiliikenteestä ja ulkomaanpuheluista.

Kommentit

Tuo jätkä kyllä tuhoaa oman

Tuo jätkä kyllä tuhoaa oman uransa aika äkkiä, varsinkin kun kyse on Ruotsista.

Kuinkahan

Pitkälle Ruotsissa ollaan menossa ennen kuin järjenkäyttö sallitaan?

Hyvä kysymys!

Nythän olemme menossa siihen suuntaan täälläkin. Järjettömyys on kasvavaa. Läpi menee idiooteimmat laitkin mitä vaan kehdataan ehdottaa.

Sen mitä Ruotsi edellä, sen Suomi perässä on aina ollut. Täällä vain on alettu nykyisin "ajattelemaan" että voisimme tehdä itsekin päätöksiä jo ennen Ruotsia.

Syndicate content